вторник, 23 февруари 2010 г.

Ключ



На вратата се звъни неочаквано.

- Момент! – извиквам, докато премествам първите кашончета и табуретки от барикадата пред нея. – Ще ми трябват няколко минути! – от другата страна се чува нещо приглушено, което сигурно значи ОК.

Дзинг, дзинг, дзинг, дзинг – десет верижки на други резета падат една след друга. Махам един по един и райберите. Професионално завъртам една след друга няколкото ключалки на сейф с различни комбинации. Изваждам пънчето, което е подпъхнато под вратата, за да пречи на евентуално отваряне. Хммм... има напредък – вратата се вижда вече.

Зън,зън,зън – три пъти, нетърпеливо.

- Съжалявам, предпазни мерки, знаете... само минутка търпение...

Вадя от джоба си солидна връзка ключове, придърпвам една табуретка и се качвам на нея, за да започна да отключвам от най-горе.

Първата ключалка е с формата на спатия – търся съответния ключ и го завъртам три пъти. 

Втората ключалка представлява две дупчици – аха, ето за какво е този ключ-фиба.

Вместо трета ключалка няма нищо – намирам малко чукче сред ключовете и тропвам на мястото два пъти – дървото се разпуква и пред мен излиза часовниче – навивам го за 12 часа и се чува щрак отново.

Следващата ключалка е предполагам тази, на която принадлежи ключ с формата на лъжичка – вкарвам я, все едно храня ключалката и чувам звън на звънче в нея.

- Само секундичка... – лъжа, сигурно ще ми отнеме денонощия време да премахна всички препятствия. Още едно вероятно ОК.

Поредната ключалка е същата като тази, която имаше на вратата вкъщи в детството ми. 

Потърквам ключа с лека носталгия и допирам длан на вратата, защото едно време трябваше да натиснеш с премерена сила, за да се отключи.

После 2 ключалки близнаци, завъртам две златни ключета едновременно.

Наред е секретен ключ. И още един. После класически жълт ключ, който се върти 3 пъти на едната страна и 2 пъти обратно, за да сработи.

Отдръпвам се за момент и поглеждам вратата съсредоточено, като вдъхновен художник. 

Ключалките се поизчерпаха, но има още работа.

- Почти съм готова! – съобщавам весело, все едно след 2 секунди ще скръцнат пантите... две едночасови секунди...

Намирам на връзката чудни ключове малко дистанционно – пю-пю-пююю. Още една преграда преодоляна. Набирам код на малката клавиатурка до рамката на вратата. Тя се обръща и приближавам око за разпознаване на ретината. Приятен женски компютърен глас ме пита любезно:
- Сигурна ли сте, че искате да отворите вратата?
- Май да.
- Наистина ли сте сигурна, че искате да отворите вратата, това е последно питане?
- Даа.
- Отваряне на вратата след 3...2...1.

Вратата се отваря. И започват решетките.
Едната решетка изсъсква като шора нагоре. Втората решетка прилича на тези на старомодните асансьори и е закопчана със солиден катинар. Остава само последната, която за повече драматизъм, е досущ като затворническа решетка.

Точно да вкарам ключ и в нея и... зад мен се завтича с всичката си безумна и глупава сила кучето с очи като чаени чинии от приказката на Андерсен (не знам защо винаги то е било най-респектиращото за мен).

- Долу бе, Цезаре, тъпо животно такова – кучето се блъска в мен след яростната си засилка и започва да лае с пълно гърло... това му е работата в крайна сметка.
Хващам Цезар за нашийника и поглеждам новодошлия, сгъната на две.

- Съжалявам... все по-трудно отварям тази врата – след всяко затваряне се появяват нови ключалки и им изпуснах бройката. Интересно е, че си тук още – повечето си тръгват, нетърпеливи да отключа... О, кого заблуждавам – и без това са малко тези, който изкачват всичките 100 етажа, за да позвънят на вратата. Аз отивам да вържа Цезар, а ти през това време прегледай тази купчина формуляри за вход. Спокойно, нищо особено не е – просто уточнения за как не трябва да чупиш нищо след като влезеш, да не водиш разочарования, да не напускаш преди да пожелая и да не се застояваш, ако си си тръгнал вече... И... Съжалявам, че се бавя толкова с отключването... просто много рядко вече пускам някой в сърцето си.


2 коментара:

  1. През повечето време ключалките, заключват човека вътре. И за кратко време не пускат някой вътре.

    ОтговорИзтриване
  2. Колкото повече ключалки има вратата, толкова по-лесно се влиза през прозореца :)
    Хареса ми. :)

    ОтговорИзтриване