петък, 12 февруари 2010 г.

Серия от инцидентни влюбвания



Белокос преподавател се прокашля тактично за тишина в залата.
Лекцията ще започне всеки момент, а на студентите с тайно отегчение им се иска вече да е приключила.

- И така, уважаеми колеги, до днес никой учен не може да отговори защо настъпва процесът на влюбване.

Той не е логически обоснован, понякога може да се задейства от миризма на шампоан или определена нотка в смеха. Човек може да се влюби в дума, постъпка, настроение или в начина, по който се чувства. Но процесът не изключва влюбване в няколко неща едновременно. Влюбването, внимавайте колегите на последния ред, съвсем не е задължително да е последвано от любов – то отразява моментната еуфория от желанието за съчетаване на два обекта.

Умилението от малки неща и слушането на трогващи балади са сред първите симптоми, а симптоми има много, но почти винаги човек не усеща точно и какво му се е случило преди да застане очи в очи с обекта на влюбването си.

Влюбването се появява и изчезва, подобно на грипните вируси. И в тази връзка ще ви представя теорията, че влюбването всъщност е заразно.

И така без да подозирате можете да се заразите от напълно непознат човек и съвсем кратко след това да се влюбите в трето лице, предмет или състояние, без да подозирате, че всъщност сте били заразени. Ето в доказателство един интересен експеримент, проследяващ едно влюбване, което се разпространява по най-различни канали в рамките на един ден, достигайки неподозиран мащаб и различни кътчета на света.

Като един истински съвременен вирус, влюбването се разпространява както по въздушно-капков път, така и чрез поглед, с помощта на технологиите. Прескача от пол в пол, понякога през няколко стъпала, за да достигне до обект, у който да експлоатира желанието за свързване с друг обект. Никой не може да каже защо, кога и какви са предпоставките вие да се влюбите, но едно нещо е сигурно – никой не е застрахован от процеса на влюбване.

Серия от инцидентни влюбвания


Момичето се събужда сутринта, много рано, защото трябва да ходи на работа. Още в просъница, миейки си зъбите осъзнава, че е сънувала много приятен сън за мъж, който досега не е бил обект на интереса й, но в съня й я е галел по косата на песен на Sade. И стомахът на момичето се преобръща. Леко е смутена от факта, че този сън е бил приятен за нея. Ако, колеги не сте внимавали, сте изпуснали как точно влюбването е започнало у въпросното момиче от историята. Именно – песента на Sade. Песента в съзнанието й се е свързала с обекта и така, абсолютно нерационално у момичето възниква желание да осъществи контакт с героя на съня си още същия ден.

Тя излиза от вкъщи и от теорията също – защото след нея, от входа излиза нейният съсед – 30-годишен, приятен на вид младеж, който също се отправя за работа. Той е обект номер Две в теорията. Как по-точно се питате, нали колеги? Ами, просто – хваща дръжката на вратата, която преди моменти момичето е натиснало, за да излезе от същия вход. Обект номер Две се качва в трамвая и пътува точно две спирки до работата си, където с нетърпение отваря своя Скайп, за да си поговори с една далечна позната, за която по неведома (или ведома??) причина се сеща именно в този ден.

Колежката му по бюро пък се обажда на по-голямата си сестра, за да й припомни да купи нещо от магазина. И така без да подозира, прехвърля посредством телефонната линия, влюбването на своята сестра.

Тя, от своя страна, си пуска любима песен и събира кураж да покани на среща мъжа, в който е тайно влюбена от известно време. В обедната почивка поканеният на среща мъж излиза да хапне сандвич и така поемайки сандвича си от продавача, следите ли ми мисълта колеги, прехвърля влюбването в ръце, които раздават още 50-100 сандвича още същия ден.

Един от сандвичите е поет от 34-годишна жена, която в разочарованието си от любовта е спряла да търси любов, но след като хапва решава, че не е толкова трудно просто да се усмихне на някой на улицата. По пътя се разминава с двама познати и им махва за „здравей”– единият от тях следобед спира да гледа на най-добрата си приятелка като на такава и без да иска се влюбва в нея.

Вторият пък, както самият той споделя по-късно, усеща нещо като „комбинация от знаци”, за да се запознае с непознато момиче и да й вземе телефона. Тя разказва историята на своя приятелка, която в същия момент праща мейл до познат в чужбина.

А познатият веднага след отварянето на съобщението го обзема желанието да избяга от работа и да прекара деня с гаджето си в леглото. Протяга се на прозореца, доволен от решението си и в този момент във всеки отворен прозорец в квартала се случва по едно влюбване. Да, колеги, влюбването очевидно е заразно и се разпространява изключително лесно.

И така драги колеги, в навечерието на свети Валентин, мога да заявя, че въпросното изследвано влюбване е стигнало и до тази зала и в момента се разпространява между вас. Някои от вас вече усешат пеперуди в стомаха си, други нямат търпение да се обадят на любим човек. Трети си обещават, че ще са по-открити и смели.

Весел празник, колеги!
И внимавайте с виното, защото може коварно да ви донесе не само махмурлук, но и влюбване.

3 коментара:

  1. Дощя ми се и аз да стана част от някоя подобна серия,все пак наистина "не е толкова трудно просто да се усмихнеш на някой на улицата." :)
    Благодаря, четох с удоволствие!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Докато четях сякаш се озовах в залата измежду студентите... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Значи може и скоро да се влюбиш инцидентно :)

    ОтговорИзтриване