вторник, 19 януари 2010 г.

Женски приказки



След малко жените ще започнат да си говорят.

Поздравяват се с две целувки по бузите. Може да са с гарнитура от умалително имe тип „Мило”, „Бейби”, „Шуше” или „Сладурко”.

Сядат една до друга на масата в кафето.

Оглеждат се дали не познават някой по съседните маси. Не... но може някой, който не познават на пръв поглед, да се заслуша в споменатите имена и да направи връзка с трети лица.

Проверяват телефоните си, дали случайно не са в позиция в чантата, че да се натисне някое копче, което по злощастно обстоятелство да набере неправилен човек, който да вдигне и да чуе история, която не трябва да знае. Всичко е проверено – телефоните на масата, нищо не се докосва до тях, дисплеите са нагоре.

Задължително говорят тихо, полутържествено. Дългата предистория води до необходимата кулминация, която е причината за разговора и те се разхихикват. Започват с клюки от общ характер за познати. Дори да си разказват история за трети или чевтърти път, я разказват с въодушевлението на първи.

Използват код. Историята, която е на дневен ред включва герои с кодови имена „Онази”, „Сещаш се кой”, „Неговия приятел”, „Мръсната гад” и „Пълния задник”. По-фин код може да включва и прякори, придобити чрез истории, които са се превърнали във вътрешни шеги, преминали през вицове или други тръби на общата култура и сервирани с асоциация, която изисква една дълга история, за да разбереш какви братовчеди са точно с прякора... а след нея вече не е смешно.

Всяка от тях предварително е измислила какво има за казване. За близостта и сюжета е важно и обменянето на поне една тайна, запечатана с обещание никога да не се изрича на глас.
Жените се въодушевяват. Въздишат. Възмущават се. Изненадват се.

Едната разказва история, която другата веднага поема с думите „Ако бях на твое място, аз пък един път...” и я допява в собствената си интрепретация. Дори и да не се слушат, всяка казва своето – това е правилото.

Двете жени задължително обичат по един мъж. Не е задължително той да е официално техен. Но ако изрекат името му това е като подписване на специален договор за приятелска солидарност, с който обещават никога да не докосват мъж, за който знаят, че другата храни любовни чувства. Други мъже, което не се предлагат на менюто за тази маса са бившите. Най-често те носят името започващо с „Онзи...”.

Жените говорят за секса с гореспоменатите мъже. Всяка двойка такива има собствена прецизна система за оценка. Някои дават олимпийски медали или число от 1 до 10, но това е ако наистина са донесли със себе си и останалите разговори по въпроса, на които да се позоват.

Жените говорят за зодии. Това е важен момент от разговора, защото понякога „Той е скорпион” казва всичко. Не понякога, а по-скоро – рядко не значи нищо.

После си приказват за други жени. Онези, които не обичат най-вече. В гореподписания договор за приятелска солидарност се включва и клауза искренна пълна ненавист към всяка жена, която доближи мъж, който все още се намира някъде между случайното натискане на копчето на телефона, смс-а който „случайно” е отишъл при него вместо до съседа му по указател и името започващо с „онзи...”.

Всички гореспоменати лица са много изрядно проверени в Фейсбук. Важно е за красотата на детайлите да се знае кой с кого излиза, кой какво коментира и най-вече кой с кого се снима. Напълно излишна е вече нуждата да се доверяваме на информация, добита чрез „Не казвай на никого” метода от трети, недостоверни и евентуално заинтересовани персони.

Жените продължават да говорят за други жени, които в миналото на въпросния са играли някаква значителна роля. Може би любовница, може би обект на желание, може би ловец или вечеря. Другите жени вероятно правят абсолютно същото със своите приятелки, ако не на съседната маса, то поне в рамките на същия град.

Основната информация беше обменена и е време за раздяла.

Но десет крачки след нея едната се сеща, че е забравила да каже на другата за онази история, която е мислела още преди това да и разкаже и й звъни по телефона. След този важен за формалното протичане на срещата разговор е време и да се чуе с тези неприсъстващи приятелки, които задължително трябва да получат доклад.

Звучи ти прекалено сложно? Може би се смееш и си казваш „Знаех си аз” или „Дааа, точно така е”, четейки този текст.

Еми това е положението – искаш една жена, получаваш в промоция и двете й най-близки приятелки, и останалите не толкова близки приятелки, и тези неприятелки, които обсъждат с код и неудоволствие горните събития и други, които са чули историята от приятелките на приятелките и продължават да я разказват за развлечение... но какво ти обяснявам – женски приказки.

А сега ме извинете – отивам да се покрия на някой екзотичен остров, защото жените ще ме намерят и убият, защото ви издадох това... :))


4 коментара:

  1. много точна статия, браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, чак пък да те убият...Тези неща са известни отдавна, поне така се смята (от жените). Искаш ли сега аз да ти издам една малка тайна?
    На мъжете не им пука:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Хахаха е това искрено ме разсмя... такива сме си жените :))...на кой остров каза, че ще се покриваш?? :)

    ОтговорИзтриване
  4. хихихи тайна... знаеш, програмата за защита на свидетелите! :))

    ОтговорИзтриване