понеделник, 4 януари 2010 г.

Точка (с край)


Това е историята на Точка.

Също като много други истории, тя започва с това изречение.

Точка не се появи, за да сложи край на изречение и да го пази да не изпадне от реда. Тя не е замислена и като част от някое мъдро многоточие. Точка не е нито червена, за да похвали някой, нито черна – за да му сбръчи вежди. Точка също така не е нещо далечно, което в последствие става голямо – един и същи размер е независимо дали я гледаш от дланта си или от 10-тия етаж. И в никакъв случай не е това, което разваля хармонията на чисто бялото.

След търсене на своята същност и произход, Точка отметна и това, че не е изпаднала от гърба на някоя калинка, или от джоба на някой далматинец. Не е загубената дъщеря на някое прецизно число. Опита се да бъде Гледна, Пресечна и Повратна, но не намери призвание в това. Не й стана и определението „геометричен обект без размери” – прекалено дълги крачоли. Точка не намери място в края на нито една история или виц.

Пробва да бъде и пиксел, но се оказа скучно за нея. Това я накара да се замисли дали е останала от молив или от химикалка, защото в единия случай трябва да се притеснява от среща с гума.

Напрежението от това търсене я наведе на мисълта, че може да се окаже Критична... но тъй като освен себе си не носи нищо друго, отметна и това като вариант. Понякога й се искаше да носи едно „com” или “bg” след себе си, за да е ясно къде принадлежи... но желанието за това беше кратко и бързо даваше място на още чудене по въпроса „Какво е Точка и къде е нейното място?”.

По принцип на Точка й е приятно да пътува и така разбра, че нито е най-западната, нито най-източната. Не е най-високата или най-студената. Но на Точка не й стана мъчно от това, напротив започна да умува върху други варианти каквито може да бъде.

Затова реши да провери дали е Изходна или Входна... Поседя на един вход, после на един изход и нищо не се случи.

Точка направи списък и реши да провери също така дали е: балерина, кола, философ, счупена запетайка, звук, чаша – наполовина пълна и наполовина празна, оптимист, част от план... и установи, че или не е нито едното, или няма достатъчно информация, за да потвърди окочнателно което и да е от изброените.

Не разбирай погрешно тази история - на Точка не й беше мъчно, че не знае какво е точно (не, няма роднинска връзка и с тази дума), нито самотно, че не срещна нито една друга подобна на себе си точка. Просто искаше да разбере. И търсеше, защото така или иначе си няма друга работа.

И тук трябва да е краят на историята. Само че го няма.

Така, че зависи от теб, драги читателю, да напишеш край на историята на Точка ето тук долу. 

Ако попадаш за пръв път на историята на Точка те съветвам да пропуснеш следващите няколко абзаца сега и да прочетеш първо възможните краища на историята в коментарите.


Край от Ина

Бележка: Мили мои, да ви призная – не зная как завършва тази история. Това е само един от всички варианти, които прехвърлих в главата си в последните дни и категорично не е най-важният или най-истинският. Затова спокойно можем да приемем, че всички тези краища са се случили на Точка.


Ето го и моя:
 

Точка търсела, търсела отговор или по-скоро просто се разхождала безцелно.
А през това време семейство Джонсън сядат да вечерят някъде из Англия. Точно в 19:00. В трапезарията им тип „Идеален дом” Джиджи носи своето прословуто свинско задушено (като всяка сряда в последните 30 години), а Джонатън затъква салфетка в блузата си.


Всеки до днес би завидял на 30-годишното им волско търпение да са най-идеалното и изрядно семейство, всеки би прехапал устни на взаимното уважение и отработена хармония. На начина, по който никога не си повишават тон и как не се разделят и за минута един от друг... До днес...
 

И не че беше някаква специална вечер или нещо... Същата като всяка от 30 години насам... Но...
Точка усети нещо да бълбука в нея... Засили се... и скочи. Така както скачаш с детска радост в басейн – дълга засилка, висок скок иии... ЦОП!!!
 

И след 30 години чашата между Джонатън и Джиджи Джонсън преля.

***
 

А някъде, на съвсем друго, несвързано с историята място, една друга Точка се материализира неочаквано на гладка, стъклена повърхност (или нещо като стъклен цилиндър, но тя не можеше да прецени точно) и веднага задрапа нагоре: „Не искам да се търкулваам! Нямаа!!”, забори се тя със зъби и нокти – абсолютно безрезултатно.
 

Точестото й тяло се плъзна леко по стъклената наклонена плоскост. Без да иска тя погледна на къде се спуска така безвъзратно и опасението й се оправда – към пропаст с гладки, бели камъни отгоре и отдолу, и за да е пълен ужасът - един лигав, розов звяр тамън подава глава отвътре.
„О, боже! Ще умра! Ще умрааа!!!”, записка Точка номер 2. „Уааа! Ето умираам! Даже не се запитах какво съъъм!”, Точка номер 2 задрапа в последните милиметри преди ръба... и падна.
 

А Жоро сложи чашата на масата ухилен и доволен, че е успял да изпие домашната ракия на дядо си... до последната капка!

Извод: Каквото и да е Точка има две сигурни неща: нищо в природата не се губи и всеки малък детайл има предназначение. Още нещо – всичко е добре, когато свършва добре ;)
 

Благодаря ви за прекрасните краища! :)




19 коментара:

  1. Накрая взе решение. Точка.

    (краят на Роси)

    ОтговорИзтриване
  2. Многоточие... Никога не знаеш дали това ще е последната или първата точка за това многоточието е понякога най-страшното, а друг път най-вълнуващото продължение! :)


    (Краят на Жени)

    ОтговорИзтриване
  3. Точка и запетая - защото винаги има някой, който иска да те цака в посления момент ;)

    (Краят на ПК)

    ОтговорИзтриване
  4. Лято, жега, мор, 40 градуса... и Точка станала Пуканка!

    (Краят на новия братчед) :)

    ОтговорИзтриване
  5. върна се точка в началото,погледна от върха на страницата и като видя колко всъщност е високо.....прималя и.търкулна се надолу в пъзелът от буквиии.....та чак до краят.иступа целулозата от себе си и реши че все някой трябва да сложи точка на цялата история.А кой би бил по подходящ от нея помисли си тя и докато размисляваше върху този въпрос усети как меката страница се прелиства.това беше съдбовен момент за Точка.да остане или да започне всичко от начало??????????????????????

    ОтговорИзтриване
  6. ... и след много, много години, когато Точка вече беше с посребрели от мъдростта краища, когато вече беше препробвала всички възможни варианти да намери своя вид, Точка разбра: тя е просто Точка. Тя не е част от нищо, не е начало и не е продължение; тя не е нито Повратна, нито Начална, нито На Пресичане - тя е уникална и съществува сама по себе си, и няма нужда от допълнения, за да бъде себе си. И тогава Точка разбра: тя е най-често срещаният препинателен знак и, макар и да не е смислоопределящата Запетая, без нея не може да се оправи нито един писател, нито един банкер и даже нито един тийнейджър, пишещ СМС-и. И тогава Точка най-накрая намери своето предназначение: да е нищо и, в същото време, всичко.

    ОтговорИзтриване
  7. Вариантът на Кучето:)

    В определен момент Точка почуства, че не е сама. Тя надигна срамежливо овал и се огледа. Пред погледа и се ширна един бял свят, изпълнен с много други точки, които по по една или на групи, се радваха на следната житейска истина: "без всички нас, това изобщо нямаше да е делматинец!"

    ОтговорИзтриване
  8. Накрая точка търсила, търсила и видяла една чертичка. Харесали се, оженили се и станали семейство Удивителна!!! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Точка продължила пътуването си. Срещна какви ли не мисли по пътя. Някои я поздравяваха, други се правеха, че не я виждат. Обясняваха и, че е просто помагало за четене, и нищо повече. Чичо математика пък и каза, че тя всъщност не съществува, защото площта и е равна на нула, също както обемат и. "Просто плод на въображението ни", ректъл той.

    Но как бе възможно това? Та нали тя бе тук - тя бе тя. Пътуваше, говореше, мислише...
    Натъжена тя пое отново по пътя си. Не след дълго срещна един белобрад старец, който пишел и чертаел нещо, забил нос в творението си. Точка се приближила и с тъжен глас поздравила непознатия. Дядото подскочил на място, извъртайки главата си във всики посоки, за да разбере, от къде грози опастност. Погледът му се спрял върху Tочка. "ОФфф, ама тебе не са ли те учили, да не стряскаш другите? Нищо, нищо... и без това не струваше. Не мога да разбера какво ми липсва в тази формула.Мамицата и! Само главоболие ми създава!" Той говорел повече на себе си, отколкото на Точка. Когато най-сетне се обърнал към нея, и видял тъжния поглед изписан на лицето и, седнал и допря върховете на пръстите на двете си ръце, въздъхнал и попитал Точка, какво я тревожи. Изслушал внимателно цялата история. Когато тя приключила, дядото проговоли отново: "Не мога да ти кажа какво си и къде ти е мястото. Никой не може. Ти си най-елементарното, и най-сложното. Ти си нещо, което няма части. В същото време си част от всичко. Ти си нищо и никъде, но и всичко и навсякъде.Гордей се със себе си!"

    Така Точка продължила напред, но този път тя знаела, че където и да отиде, има място за нея. Не и било вече важно, да намери заключутелен отговор. Точка разбрала, че нейната изтория няма край. Животат и е пътешествие. А нейната цел е, да му се отдаде.

    ОтговорИзтриване
  10. Понякога точката би трябвало да се сложи там където една неосънатат любов е пренебрегната и там където човек винаги страда защото обича да е мазохист.
    Самонараняването признак на точка .....
    Това е краят на една повест.
    А ако се замислим педна точка какво е ???/
    това е преминателен занак който човек поставя хиляди пъти в живота ............и бива щастлив или много щастлив
    Точка това е израз на ново начало което се връща същото само че с по брутална драМАТУРГИЯ .....
    Точка която веднъж се поставя и после си мислиш ?????? аве дали не збъркаххх ??? дали това ми е краят на иречението или съм обаркал преминателният знак.......
    Точката се поставя там където трябва да е и там където и там където стой красиво , там където би трябвало, там където човек да спре да МИСЛИ ...........

    ОтговорИзтриване
  11. Точката е нещо, в което постоянно се взираш и не дава спокойствие на погледа ти. Независимо колко далече на хоризонта се намира. Постоянно се взираш, за да я намериш, защото тя е ориентир – кара те да чувстваш, че си на правилния път. И ако случайно я изгубиш от поглед в теб започва да се промъква страха, че може и да си се объркал докато си вървял. Но тя е там – на хоризонта, видима или невидима за взора ни, и ни кара да държим главите си изправени докато вървим. Останалите си мислят, че сме уверени и знаем къде отиваме, а ние просто се озъртаме и търсим точка, която ни дава увереност, че вървим в правилната посока. Не че целта и пътя не може да са грешни. Но всъщност това няма отношение към точка. Тя просто е там, на хоризонта, дори да не знае точно какво е или не е. И ние винаги я търсим. Това е.

    ОтговорИзтриване
  12. Eto i kakvo predlaga Niki v skype:

    [1/7/2010 12: 47:52 AM] djsupermax: ... еми в отчаянието си точката отворила www.webcafe.bg и там прочела, че ученитe са установили, че G-точката не съществува... и изведнъж осъзнала каква всъщност точка е... и в този момент с кратко "пук" се разтворила във въздуха и изчезнала... какъв е изводът?
    1. който трупа познание, трупа тъга, и 2.мисля, следователно не съществувам

    [1/7/2010 12: 52:36 AM] djsupermax: друго - накрая точка извадила едно тире и се самоубила с него от отчаяние

    [1/7/2010 12:59:15 AM] djsupermax: пък аз ако трябва да бъда оптимистичен, тя ще срещне друга точка, ще забременее и те скоро ще станат едно щастливо многоточие:)

    [1/7/2010 1:10:43 AM] djsupermax: ааа, сетих се още един - докато точката чакала, дошъл Антон и тя осъзнала, че не е Точка, а Точица:)

    ОтговорИзтриване
  13. “Ако житното зърно не падне и не умре, то остава само. Ако падне и умре, то принася много плод"

    ОтговорИзтриване
  14. Точката изглежда като страничен наблюдател. Т.е. гледаща от страни. Гледа себе си, гледа семейство Джонсън - все от страни. Може би защото гледа на себе си като точка. А това е въпрос на гледна точка.

    ОтговорИзтриване
  15. за съжаление, на точка трудно може да и се помогне:
    http://www.google.bg/search?hl=bg&source=hp&q=.&meta=&aq=f&oq=

    ОтговорИзтриване
  16. Точка не беше симулация нито част от компютърна игра. Точка не мислеше, че е началото; нито края. Тя не беше и идеалната среда, въпреки своята съвършенна форма.
    Тогава Точка се замисли, че е сигурна само какво не е. Сигърна беше и само какво не иска : тя не искаше да е НИЩО, или пък някоя скучна буква.
    Някъде високо в небето на Тими му омръзна да си играе, подреждайки точките във формички. Те всички бяха толкова еднакви за него. Той повдигна с лявата си ръка новият подарък и го изпрати в ъгъла на стаята си. А вътре в него, една от хилядите мънички точки, все още се луташе и търсеше смисъла на своето съществуване.

    ОтговорИзтриване